Învață de la viață II

Totul se întâmplă cu un motiv. Faptul că am fost speaker la a doua ediţie a 5MS cu siguranţă a însemnat ceva. Nu am câştigat, dar mă simt învingător, pentru că mesajul meu a ajuns la audienţă. Cred că aşa s-au simţit şi ceilalţi vorbitori. Nu pot vorbi prea mult în numele lor, dar pot spune sincer că experienţa 5MS este una ce trebuie marcată pe paginile vieţii noastre. Publicul este deschis şi nu trebuie să demonstrezi abilităţi excelente de vorbit, ci doar să scoţi lumina din sufletul tău şi să o dăruieşti altora.

A doua ediţie din sezonul II al 5MS a debutat cu forţă, din nou. Dacă data trecută s-a început cu o poveste tulburătoare, de această dată eu am fost primul care am deschis festivităţile cu experienţele proprii legate de motivaţie şi perseverenţă. Mi-am dat seamă că avem în noi un tărâm mirific pe care putem păşi, pentru a deveni mai motivaţi şi mai perseverenţi în împlinirea visurilor şi scopurilor noastre.

Toţi dăm peste probleme în viaţa de zi cu zi. Cred că asta a devenit o constantă în societatea modernă. În acest sens, moderatorul, Ovidiu Oltean, a venit cu câteva afirmaţii şi analogii interesante asupra încercărilor vieţii. El ne spune că trebuie să preţuim problemele fiindcă, asemenea unor legume care sunt puse la fiert, ele ne întăresc sau ne înmoaie, depinde de puterea fiecăruia de a merge mai departe. Totodată, problemele ne ajută să scoatem aroma din noi. Oare nu cumva în situaţii limită putem să fim mai buni decât eram înainte?

Pe aceeaşi notă, ne mai putem gândi că o schimbare a mediului ne poate duce spre adevărata noastră valoare. Toţi ştim că anturajul ne ridică sau ne afundă, sau că obişnuinţele noastre sunt calea către succes sau eşec. Întrebarea este cum facem să schimbăm acest mediu. Ceea ce vă pot spune este că, împreună cu Alex Lukacs, un alt vorbitor din acea seară, dorim să punem bazele unor seminarii de dezvoltare personală, iar teme precum motivaţia, adaptarea, perseverenţa şi schimbarea mediului şi obişnuinţelor vor face parte din program.

Revenind la seara cu discursuri, mi-a mai plăcut o afirmaţie a moderatorului, şi anume că dacă trăim în prezent, nimic nu ne poate afecta. Emoţia ne arată că avem corpul în prezent, dar că mintea se află în trecut sau în viitor. Pentru asta, puteţi încerca exerciţiul cu mâna. Puneţi mâna dreaptă în faţa voastră. Uitaţi-vă atent la ea şi la conturul ei. Dacă simţiţi furnicături să nu vă speriaţi, totul este normal. Şi eu am simţit. Mergeţi cu privirea printre degete apoi. Iar dacă vi se pare că mâna voastră s-a mărit, din nou, nu e nimic de speriat. După ce vă luaţi privirea de la ea, amintiţi-vă dacă aţi avut alte gânduri în timpul exerciţiului. Dacă nu aţi avut, asta înseamnă că v-aţi ancorat bine în prezent.

Dacă mergem mai în detaliu asupra vorbitorilor din acea seară, aş putea să vă spun că au fost vorbitori tineri, dar şi mai trecuţi prin viaţă. Pe mine m-a impresionat discursul lui Vasile Nemeş, care mi-a arătat ce putere intrinsecă avem şi că experienţe dure din trecut ne călesc sufletul. De la alţii aş mai putea sublinia importanţa cititului, autenticităţii, curajului din inimă, cum să învăţăm din experienţele negative repetitive, cum să ne adaptăm realităţilor vremurilor noastre, cum să ne bucurăm de clipă şi de noi, cum să dăruim din timpul şi sufletul nostru altora fiindcă merită sacrificiul, dar şi cum să fim încăpăţânaţi în a fi fericiţi sau cum putem face ca vocea să ne fie carte de vizită.

Am să mă mai refer şi la elementul disruptiv pe care l-am întâlnit la această ediţie. Nu ştiu cum se face, dar cred că s-a înrădăcinat în mintea mea nevoia de a găsi elemente disruptoare, după ce am început să merg pe le evenimente de tech şi startup-uri. Aşadar, elementul disruptiv din acea seară a fost această plantă carnivoră făcută din baloane. Eu cu amica mea aşa ne-am gândit că ar fi, o plantă carnivoră, iar acea extremitate galbenă ar reprezenta limba cu care ar prinde insecte.

În concluzie, cred că această ediţie ne-a arătat că e bine să ignorăm vârsta şi că doar atitudinea contează. Putem zbura şi depăşi toţi norii negri care ne vor ieşi în cale.

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>