Învață de la viață

5MS a debutat în forţă cu sezonul II, pe data de 31.07.2014, la casino, în parcul central. Această franciză de public speaking aduce pe scenă vorbitori de toate vârstele şi profesiile, cu scopul de a le creşte încrederea de sine, dezvoltarea abilităţilor de vorbit în public, dar şi şansa de a-şi împărtăşi mesajul într-un cadru în care nu vor fi judecaţi.

Criteriul de selecţie, în acest sezon, este experienţa personală a fiecăruia dintre vorbitori, aceştia având şansa să împărtăşească cu audienţa una dintre poveştile lor de viaţă. Aceste poveşti sunt atrăgătoare pentru public deoarece ele sunt mai uşor receptate de mintea noastră. Astfel, devenim mai inspiraţi şi mai determinaţi să acţionăm în direcţia scopurilor şi visurilor noastre.

La începutul evenimentului, moderatorul, Ovidiu Oltean, ne-a dat câteva sfaturi de vorbit în public, dar şi cum să te poziţionezi faţă de vorbitor. Am aflat că trebuie să fim sceptici şi să nu luăm de bun augur tot ce ni se spune, să nu te încrezi în vocile din mintea ta care îţi spun că ai toate răspunsurile şi nu trebuie să îi mai asculţi pe alţii, să practicăm active listening, dar şi să nu îl credem nici pe el. Totodată, evenimentele 5MS de public speaking sunt locul în care se apreciează silinţa şi curajul vorbitorului, chiar dacă acesta nu are experienţă relevantă în acest sens.

Şi uite aşa a început prima ediţia din sezonul II, ”Învaţă de la viaţă”. Eram curios să aflu 10 poveşti de viaţă a unor necunoscuţi, de fapt. Îi cunoaşteam doar pe doi dintre aceşti vorbitori. Desigur, înainte de eveniment m-am uitat peste lista cu participanţi şi am zărit câteva lucruri despre ei şi titlul discursului, deci eram pregătit pentru a asculta ritmul inimii lor descătuşate.

Încă de la prima vorbitoare mi-am dat seama că va fi un debut în forţă. De la Raluca Mureşan am aflat că orice problemă are întotdeauna două soluţii (asta m-a dus cu gândul şi la o vorbă a personajului principal din seria de cărţi pe care o scriu acum), de la Emanuel Tănasă am aflat că misiunea noastră divină este de a dărui altora comori din sufletul nostru, de la Cristina Negrea am aflat că este bine să avem 3-5 minute de îmbrăţişări pe zi, iar de la Simona Ţiplea am aflat că trebuie să privim partea plină a paharului, în orice situaţie ne-am afla.

Pe urmă, a început să plouă cu găleata, de parcă universul ne spunea că şi de plouă, noi suntem la 5MS şi trebuie să vedem partea plină a paharului, chiar dacă paharul numit Parcul Central se umplea cu fiecare strop căzut.

De la restul de vorbitori am mai aflat că avem posibilităţi infinite prin care putem fi fericiţi, că Dumnezeu se manifestă prin oameni, dar şi că emoţiile sunt necesare când vrei să ţii un discurs. Asta din urmă m-a frapat, dar şi bucurat, pentru că ştiu ce emoţii am avut înainte de a ţine un discurs la o ediţie anterioară, sau când am avut o mică lansare de carte. Prezenţa emoţiilor îţi spune că acel moment este important pentru tine şi că ai ceva de valoare de transmis celorlalţi. Dacă nu ai emoţii ar fi mai bine să stai acasă sau sa priveşti din public.

Aceasta a fost prima ediţie 5MS, sezonul II. Un eveniment presărat cu zâmbete, poveşti de viaţă, dans în ploaie, networking şi lumină sufletească. Sunt sigur că ediţiile următoare vor fi la fel de frumoase, cu oameni noi şi mesaje inspiraţionale.

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>